de Eddie Smith
Mai jos este o listă a unor calități personale și profesionale pe care ar trebui să le aibe un avocat bun. Haideți să vedem cum se aplică aceste calități și celor chemați în lucrarea de mijlocire.
1. Dedicare.
Un mijlocitor trebuie să fie dedicat lui Cristos, celor din jur și a slujirii de mijlocire. Nu există niciun înlocuitor al dedicării. Phillips Brooks spunea cândva: “Dacă omul e om și Dumnezeu e Dumnezeu, a trăi fără rugăciune nu este un lucru cumplit; este un lucru infinit de prostesc.”
2. Încredere.
Dumnezeu nu se uită la abilitatea noastră, ci disponibilitatea noastră. Paul Daniel Rader a spus: “Dacă poți să-l înfrângi pe diavol în ce privește rugăciunea zilnică, îl poți înfrânge în orice domeniu. Dacă el te înfrânge pe tine, te poate înfrânge în orice domeniu.” Sau cum spunea un predicator de la țară: “Dacă ziua ta este tivită cu rugăciune, este puțin probabil ca lucrurile să se destrame.”
3. Integritate
În cartea lui Alice Smith, “Beyond the Veil”, ea scrie: “Dacă acceptăm o sarcină de la Dumnezeu, putem fi siguri că El va încerca să dezvolte integritatea în viețile noastre. Eu (Alice) iubesc Pslamul 26:11-12: ‘Eu umblu în neprihănire; izbăveşte-mă şi ai milă de mine! Piciorul meu stă pe calea cea dreaptă: voi binecuvânta pe Domnul în adunări.’ Parafrazarea mea ar suna astfel: ‘În viața mea de zi cu zi voi umbla în neprihănire și voi acorda atenție adevărului, onestității, dreptății și milei. Nu voi planifica acțiuni dăunătoare, nici nu-mi voi promova propriile cauze. Voi fi devotată integrității Cuvântului. Voi trăi o viață morală, atât în privat, cât și în public. Voi sta ferm pe principiile unei conduite adecvate și nu mă voi abate de la ele.’”
4. Obiectivitate și empatie
Obiectivitatea și empatia sunt complicate. Ambele sunt necesare, dar trebuie menținute într-un echilibru. Dacă suntem mijlocitori empatici care nu pot fi obiectivi în rugăciune, vom deveni rapid epuizați emoțional și copleșiți de nevoile pe care le purtăm în rugăciune. Un cântec vechi scris de Charles Albert spunea: “Du-ți povara înaintea Domnului și las-o acolo.” Pe de altă parte, dacă suntem mijlocitori obiectivi fără să avem empatie, nu putem simți nevoile celor pentru care am fost însărcinați să ne rugăm, viața noastră de rugăciune își va pierde prospețimea și va deveni seacă.
5. Bun la suflet.
Bunătatea este o calitate necesară unui mijlocitor, așa cum putem observa din următoarea ilustrație. Un bătrân purta la el o sticluță mică cu ulei peste tot unde mergea. Dacă deschidea o ușă care scârțâia, ungea balamalele cu ulei. Dacă poarta era greu de deschis, turna un pic de ulei pe zăvor. În fiecare zi găsea o sumedenie de modalități prin care să își folosească sticluța cu ulei în avantajul altora. Vecinii îl considerau excentric, dar el continua să fie astfel, făcând tot ce îi stătea în putere ca să ungă obiectele și să ușureze viața celorlalți.
Avem noi oare uleiul bunătății? Când traficul este aglomerat, vânzătorul de la magazin este nepoliticos, sau șeful decide să își verse nervii pe tine, dai tu dovadă de bucurie? Fă aceasta. Îți va îmbunătăți ziua.
6. Disciplină.
Mijlocitorul nu va avea niciodată roade fără disciplină în slujirea lui de mijlocire. După cum ilustrează următoarea povestire, disciplina este vitală.
Cineva vizita o unitate de ceramică faimoasă și a fost nedumerit de o operațiune care părea inutilă. Într-o încăpere se afla o cantitate mare de lut la picioarele unui olar. Din când în când, acesta lua un ciocan mare și lovea de câteva ori grămada de lut. Curiozitatea l-a făcut să întrebe: „De ce faceți asta?” “Stați un pic, domnule, și observați”, a fost răspunsul. Vizitatorul a ascultat, iar imediat vârful grămezii a început să se umfle și în vârf s-au format niște bule. “Acum, domnule, veți vedea”, a spus olarul zâmbind. “Nu voi putea niciodată să creez o vază din lut cu aceste bule de aer în el, așa căle scot treptat prin lovituri.”
Vizitatorul a asemănat această imagine cu alegoria din Romani 5:3-5: “Necazul aduce răbdare… biruință… nădejde”. Nu este cumva disciplina vieții atât de greu de îndurat câteodată? O simplă lovitură care să scoată bulele mândriei și a propriei voinți ca Maestrul să poată apoi să creeze un vas în care să fie puse comorile cerești?
7. Calități de conducere.
În cartea sa, “Wind and Fire”, Bruce Larson evidențiază câteva informații interesante despre cocorii canadieni: “Aceste păsări mari care zboară distanțe lungi între continente au trei calități remarcabile. În primul rând, conducerea lor se rotește. Nicio pasăre nu stă în față tot timpul. În al doilea rând, cocorii își aleg lideri care pot face față turbulențelor. Apoi, în timp ce o pasăre conduce stolul, restul păsărilor ciripesc în semn de afirmare.”
Acesta nu este un model rău pentru biserică. Cu siguranță avem nevoie de lideri care pot face față turbulențelor și care sunt conștienți că trebuie să împartă conducerea și cu alții. Dar mai presus de toate, avem nevoie de o biserică în care toți să îi încurajeze pe cei din conducere.
O parte din motivele noastre de rugăciune sunt purtate în rugăciune de către alți creștini. Haideți să ne păzim inimile împotriva sentimentului că noi, și rugăciunile noastre, sunt singurul motiv pentru care se întâmplă ceva. Apostolul Pavel ne-a avertizat să nu avem “despre noi o părere mai înaltă decât se cuvine; ci să avem simţiri cumpătate despre noi, potrivit cu măsura de credinţă…” (Romani 12:3).
8. Un caracter moral.
Un călugăr budist din Sri Lanka, care era familiarizat atât cu creștinismul, cât și cu budismul, a fost odată întrebat care este marea diferență dintre cele două religii. El a răspuns: “Sunt multe diferențe bune, cum probabil există în toate religiile. Dar eu cred că cea mai mare diferență este că voi creștinii știți ce este bine și aveți puterea să faceți binele, pe când noi budiștii știm ce este bine, dar nu avem o astfel de putere.” Călugărul avea dreptate. Adevărata libertate nu este dreptul de a face ce ne place. Este puterea de a face ce este bine!
Un avocat care locuia în una din camerele unei biserici, a spus o poveste despre un bătrânel cărunt care locuia în camera alăturată și care îngenunchia în fiecare seară și își rostea rugăciunile cu voce tare. Peretele dintre camerele lor era subține și putea auzi chiar foarte bine ce se ruga bătrânul. A fost foarte uimit să-l audă mereu spunând: “Doamne, fă-mă un băiat ascultător.”
Pare un pic ridicol. Dar dacă ne gândim mai bine, putem fi impresionați de frumusețea acestei rugăciuni. Cu mult timp înainte, copil fiind, acel bătrân îngenunchea lângă mama lui care l-a învățat această rugăciune: “Doamne, fă-mă un băiat ascultător.” De-a lungul anilor, prin încercări și ispite, el a simțit mereu nevoia de a rosti acea rugăciune veche și simplă, știind că în ochii unui Dumnezeu etern El era încă un copil.
Așa cum un avocat bun trebuie să fie o persoană de caracter, și un mijlocitor eficient trebuie să trăiască o viață sfântă, având un caracter moral.
9. Cooperant.
Mijlocirea corporativă este o artă necunoscută. În majoritatea locurilor întâlnim mijlocirea individuală făcută într-un mediu corporativ. Din fericire, biserica începe să înțeleagă cum să se unească și să meargă înaintea lui Dumnezeu ca o singură persoană! De asemenea, începem să lucrăm într-o rețea de mijlocitori.
În instanță, cu cât există mai multe mărturii, cu atât este cazul mai solid. Noi suntem mulțumitori pentru cei 61 de mijlocitori care slujesc cu credincioșie în lucrarea noastră de rugăciune. Noi luăm în serios orele pe care ei le petrec în “instanță” în numele nostru.
Suntem mereu uimiți de auto-disciplina practicată de mijlocitori. Capacitatea lor de a lucra bine sub presiune și cu supraveghere minimă este un dar pe care Dumnezeu l-a dat celor mai mulți mijlocitori.
Oameni ai rugăciunii, vă admirăm credincioșia de a petrece voluntar timp în rugăciune în numele altor persoane. Putem experimenta tranformarea familiilor noastre, a orașelor și națiunilor dacă suntem dispuși să lucrăm împreună.
Eddie Smith este fondatorul și președintele Centrului U.S Prayer, iar soția lui este director executiv. De asemenea, Eddie coordonează Pray USA!, o inițiativă anuală de post și rugăciune. Acest articol este un extras din cartea lor “Spiritual Advocates”.
Articol preluat de pe Charisma Magazine și tradus cu permisiune.
Foarte bun acest articol, de citit si analizat.