INTRODUCERE | 70 de întrebări despre Israel, de Chan Siew Fong

Această serie de articole face parte din cartea „70 de întrebări despre Israel”, scrisă de Chan Siew Fong. Cartea a fost scrisă pentru credincioșii care doresc să înțeleagă semnificația biblică a Israelului și motivul pentru care Biserica trebuie să fie alături de Israel.
Ținând cont că mulți oameni știu foarte puține lucruri despre Israel, aceaste articole abundă cu explicații.

Citind aceste puncte, vei dobândi o înțelegere de bază a Israelului și a statalității sale dintr-o perspectivă biblică și vei fi echipat pentru a te ruga și a sta alături de Israel.

#1. Unde se află statul modern al Israelului?

Israelul este un teritoriu din Orientul Mijlociu, la capătul estic al Mării Mediterane, legat la nord de Liban, la nord-est de Siria, la est de Iordania și la sud-est de Egipt. Este înconjurat de țări islamice.

Geografia Israelului este foarte variată, având Deșertul Negev la sud, munți cu vârfuri înzăpezite la nord și dealurile Iudeei la est. Marea Moartă este punctul cel mai de jos de pe pământ. Orașele de pe coastă se află în partea de vest.

#2. Cine locuiește în Israel?

Începând cu anul 2017, în Israel locuiesc în jur de 8.680.000 de oameni, inclusiv 6.484.000 de evrei (74, 7%), 1.808.000 de arabi (20, 8%) și alte minorități.

75% dintre evrei sunt sabras (născuți în Israel), majoritatea a doua sau a treia generație de israelieni, în timp ce restul sunt olim (imigranți evrei în Israel). 

Societatea Israelului este divizată în funcție de religii – în evrei și evrei și arabi. Există tensiuni religioase între evreii „Haredi” (ultra-ortodocșii) și evreii „non-haredi”; primii sunt scutiți de serviciul militar, în timp ce cei din urmă nu. Există tensiuni și între reprezentații iudaismului ortodox, recunoscuți oficial și reprezentanții mișcărilor conservatoare și reformate, care nu sunt recunoscuți. În funcție de etnicitate, există evreii ashkenazi, care sunt originari din Europa Centrală, în timp ce evreii sefardici sunt originari din Spania și Portugalia. Există evrei din Etiopia, Ucraina, India, China, Yemen, Persia, Iraq și alte țări. Cei care Îl acceptă pe Domnul Isus Hristos ca Mesia al lor sunt cunoscuți ca și evrei mesianici; evrei credincioși sau evrei salvați.

Arabii etnici se identifică religios ca musulmani (majoritatea Sunni), creștini sau druzi.

Termenul „israelieni” se referă la cetățenii Israelului modern, care pot fi evrei sau ne-evrei.

#3. Care este sistemul politic adoptat de Statul modern al Israelului?

Este singura democrație din Orientul Mijlociu. Parlamentul cuprinde 120 de locuri și este cunoscut ca și Knesset, ales în baza unei reprezentări proporționale. Toate guvernele Israelului au fost guverne de coaliție și au inclus cel puțin două partide, de obicei chiar mai multe. Partidele politice, care reprezintă un spectru larg de interese în societatea Israelului, includ Likud (dreapta-stânga), Yisrael Beitenu (ultranaționalist, secular), Uniunea sionică (centru-stânga, uniunea partidelor Muncii și Hatnuah), Yesh Atid (centru, secularist), Shas (evreii sefardici ultra-ortodocși), Casa evreiască (sioniștii religioși), Kulanu (centrist), iudaismul unit al Torei (Ashkenazi al evreilor ultra-ortodocși), meretz (reprezentant de stânga secular) și Lista alăturată (arabii uniți).

Printre membrii Knessetului israelian (MK), există niște reprezentanți arabi care ar putea fi descriși ca și „anti-națiune”, deoarece se opun existenței Israelului ca și națiune în ciuda primirii platformei ca și MK.

Primul ministru este cel mai puternic om din Israel, în timp ce Președintele are în mare parte o poziție ceremonială. Actualul prim-ministru al Israelului este Benjamin Netanyahu, iar actualul președinte este Reuven Rivlin.

#4. De unde se trag evreii?

Evreii sunt poporul a cărui patrie este Israelul. În vremurile antice, aceștia erau cunoscuți ca și „israeliți”. Părintele lor fondator a fost Avraam, care a călătorit de la Ur al Chaldeans (Iraq-ul modern) până în Țara Canaan (Geneza 11:31). Avraam a fost numit „evreu” (care înseamnă „a trece peste”). Israeliții au mai fost numiți și evrei, având în vedere că vorbeau ebraică.

Țara Canaan în care au locuit ei a ajuns să fie numită „Țara lui Israel”. Numele de „Israel” derivă din numele dat lui Iacob, nepotul lui Avraam, după ce acesta s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu toată noaptea și a ieșit învingător (Geneza 32:28). „Israel” înseamnă „cel care învinge cu Dumnezeu”. Cei doisprezece fii ai săi au fost strămoșii celor douăsprezece seminții care au devenit ulterior națiunea evreiască cu o religie bazată pe poruncile date de Moise pe Muntele Sinai.

Numele de „evreu” derivă de la „Iuda”, unul dintre cei doisprezece fii ai lui Iacob. Cu timpul, cuvântul „evreu” a ajuns să se refere nu numai la poporul seminției lui Iuda, ci și la poporul celor douăsprezece seminții. Cu alte cuvinte, oamenii ai căror patrie este Israelul, sunt evreii.

După moartea Împăratului Solomon, Israelul antic a fost divizat în două împărății, cea din nord fiind „Împărăția lui Israel” cu cele zece seminții și în sud „Împărăția lui Iuda”, care consta în triburile lui Iuda și a lui Beniamin. Împărăția de nord a fost luată în captivitate de către asirieni în 722 î.H. Împărăția sudică a fost trimisă în exil în Babilonia în 587 î.H. 

În stadiile târzii ale acestei captivități (perioada Paștelui) și în stadiile incipiente ale întoarcerii evreilor în țara Israelului (vremea lui Ezra și Neemia), reprezentanții tuturor celor douăsprezece triburi s-au întors și au locuit din nou în ținutul Israelului, deși anumite grupuri minore de zece triburi au migrat mai în depărtare. Unii oameni îi numesc pe aceștia „cele zece triburi pierdute”, deși acestea nu s-au pierdut deloc. Practica politică a asirienilor și babilonienilor impunea luarea a aproximativ 10% din oamenii/nația cucerită și determinarea acestora să migreze din țara lor natală – în special oamenii bogați, liderii armatei și intelectualii. Pe scurt, făceau asta pentru „a decapita” conducerea națiunii astfel încât acest popor/această națiune să nu se revolte împotriva lor. Oamenii obișnuiți au fost lăsați în urmă pentru a lucra pământul și pentru a-și conduce negoțurile, pentru a se putea obține sume imense de bani pentru taxe. În cazul a celor zece triburi ale Israelului, aproximativ 45.000 de oameni din 450.000 de oameni care locuiau în Israel, au fost luați în captivitate. Același lucru s-a întâmplat cu cele două triburi, capturate de această dată de babilonieni. După captivitatea babiloniană de 70 de ani, acestora li s-a dat voie de către noii guvernatori – Imperiul Mezilor și al Persienilor – să se întoarcă în Israel. Mulți israelieni din cele zece triburi, precum și cei din cele două triburi s-au întors în Israel. Alții au preferat să rămână acolo și să formeze o comunitate evreiască în orașul Babilon.

#5. Cine sunt arabii?

„Arab” are legătură cu ideea de „amestecat”. Arabii sunt oameni care rezultă dintr-un „amestec rasial” ca atunci când Ismael, fiul lui Hagar, s-a căsătorit cu canaanite „fiicele Ținutului” și Esau s-a căsătorit cu hitiții (Genesa 26:34) și o fiică a lui Ismael (Geneza 28:8-9). Descendenții lui Esau au fost edomiții, vrăjmașii tradiționali ai israeliților. Lot a fost părintele amoniților și moabiților. Ezra și Neemia s-au lamentat că preoții și leviții și-au „amestecat” și „înrudit” sămânța cu fiicele ținutului – în mod specific, cu femeile lui Ashdod, Ammonși Moab (Neemia 13:23). La modul mai general, cele mai timpurii popoare ale ținutului – enumerate în Geneza 15:19-21: „cheniților, a cheniziților, a cadmoniților, a hetiților, a fereziților, a refăimiților, a amorților, a canaaniților, a ghirgasiților și a iebuților”. (VDC) – nu au fost toate distruse sau scoase din Canaan, când cele douăsprezece seminții ale Israelului au intrat în Țara Promisă sub conducerea lui Iosua. Unele au rămas într-o continuă captivitate a oamenilor din Israel. Pe perioada multor ani care au urmat, cuceritorii luau uneori femeile locale ale ținutului și le însoțeau cu populația neevreiască care locuia în ținut. În anul 70 AD, romanii au deportat mulți evrei din ținutul lui Israel, dar în ultimii 1900 de ani, a rămas întotdeauna o mică populație de evrei care a locuit în țara ei sub conducere străină, inclusiv niște arabi. 

Astăzi este imposibil de evidențiat un arab anume ca fiind amonit sau edomit sau filistean, după cum este imposibil de evidențiat unul care este canaanit sau iezuit, chiar dacă descendența este posibil să fi rămas în partea arabă mixtă a populației care locuiește în Israel. Arabii și evreii sunt verișori care se trag din același părinte – Avraam – arabii prin Hagar și fiul ei, Ismael și evreii/israeliții prin fiul Sarei, Isaac și descendenții săi, și anume Iacob și cei doisprezece fii ai săi care au devenit cele douăsprezece seminții ale Israelului. Biblia îl numește pe Ismael „fiul cărnii” și pe Isaac „fiul promisiunii”.

Cuvântul „musulman” se referă la oricine crede în Islam. Este o etichetă religioasă. Musulmanii pot fi arabi, malai indieni, chinezi sau oameni de alte rase. Musulmanii se găsesc în grupuri etnice în întreaga lume.

Rețineți că nu toți arabii sunt musulmani și nu toți musulmanii sunt arabi. Chiar dacă majoritatea arabilor sunt musulmani, există și mulți arabi non-musulmani.

#6. De ce sunt mulți imigranți evrei în Israel?

Evreii sunt un grup unic de oameni. Ei sunt singurul popor cunoscut care a fost împrăștiat pentru mai bine de 2.000 de ani și care, totuși, s-au întors în aceeași patrie, poartă același nume, vorbesc aceeași limbă și au aceeași religie. Există multe versete despre cum Dumnezeu își readună poporul înapoi în Țara Sa, precum Isaia 43:5-6. Imigranții evrei care s-au întors în Israel din întreaga lume împlinesc aceste versete.

Orice evreu din lume poate să se stabilească în Israel ca și cetățean israelian, conform „Legii întoarcerii” a Israelului. Imigrantul/-ții sub această lege, sunt cunoscuți ca și „oleh” (singular) sau „olim” (plural), fac „Aliyah” (mutarea în Israel). Cuvântul „Aliyah” (imigrarea evreilor din diaspora Ținutului lui Israel) este un cuvânt evreiesc pentru „a se înălța”.

Există în jur de 15 milioane de evrei în întreaga lume; 6,5 milioane sunt în Israel, iar restul sunt împrăștiați prin alte părți ale lumii, precum SUA și Europa.

În accepțiunea „Legii întoarcerii”, un „evreu” este o persoană a cărei părinte sau vreun bunic este evreu. În afara liniei genealogice și a conversiei, experții în genetică pretind că testarea ADN poate fi folosită pentru a stabili „identitatea evreiască”. De exemplu, s-a susținut că cercetările genetice au confirmat că rădăcinile evreiești ale Bnei Menashe, care locuiesc la granița Indiei și Myanmar.

Evreii care fac „Aliyah” înapoi în Israel, o fac din diverse motive. Mulți caută să scape de antisemitism pentru a da de siguranța națiunii evreiești, unde nu vor fi persecutați. Alții fac asta pentru a-și împlini visul de a se întoarce în țara strămoșilor lor, în care evreii au tânjit să se întoarcă timp de 2.000 de ani.

Imigrarea evreilor în Palestina a început la finalul anilor 1800. De la înființarea Statului Israel din 1948, evreii s-au mutat în Israel din întreaga lume într-un ritm rapid.

#7 Ce este deosebit la contribuția poporului evreu la lume?

Poporul evreu a vorbit lumii despre existența unui singur Dumnezeu (monoteism) – convingerea că singurul Dumnezeu adevărat și Creator a tot, Dumnezeul care este bun, sfânt și implicat în această lume. Aceste credințe au fost traduse în legi cu spectru larg și obiceiuri în țări din întreaga lume care au modelat cultura. Biblia a furnizat fundația pentru moralitate în multe societăți, bazele pentru demnitatea umană, egalitatea sexelor, eliberarea de sclavie, valorile pro-familie și eradicarea sărăciei, etica muncii, etc. Multe țări se bucură de moștenirea iudeo-creștină în multe sfere ale vieții (lege, justiție, familie, științele educației, medicină, artă și muzică etc).

Astăzi, în lume, evreii continuă să aducă contribuții remarcabile în multe domenii inclusiv filozofie, literatură, finanțe, artă, arhitectură, muzică, teatru și cinema, medicină și științe, în ciuda numărului lor destul de mic. Cel puțin douăzeci la sută dintre laureații Premiului Nobel sunt evrei, deși ei formează mai puțin de 0, 2% din populație. Este o națiune „start-up” cu mai multe inovații per cap de locuitor decât orice altă națiune din lume.

#8. De ce apare adesea Israelul la știri?

Această națiune apare adesea la știri din cauza vechiului conflict cu palestinienii (o populație „arabă” mixtă), legat de pământ, de statutul Ierusalimului și alte chestiuni. (Acestea vor fi abordate în capitolul 4). Multe țări care empatizează cu cauza palestiniană, sunt inamicele Israelului. Israelul pare a fi întotdeauna în război. Nicio altă națiune nu a mai primit atâtea rezoluții fără condamnare ca și Israelul.

Poate că media este părtinitoare împotriva Israelului, deoarece nu se prezintă la fel de mult numeroasele moduri lăudabile prin care Israelul a oferit ajutor umanitar țărilor aflate în criză și multe soluții creative și legat de descoperirile pe care Israelul le-a dat lumii în agricultură, mediu, medicină, tehnologia apei, cibersecuritate și tehnologia informației, precum și în multe alte domenii.

#9 Există vreo legătură între Israelul modern de astăzi și Israelul Bibliei?

În jur de acum 2000 de ani, evreii locuiau în ținutul Israelului, dar au fost exilați din țara lor natală de către romani în AD 70 și AD 135. Majoritatea dintre aceștia au devenit un popor fără de patrie, răspândit peste tot în lume, cu o mică populație evreiască rămasă în Ținutul lui Israel. Cetățenii evrei israelieni ai Israelului modern sunt urmașii evreilor consemnați în Biblie. Așadar, Israelul din trecut a fost reînviat la Israelul modern de astăzi.

Articol preluat din cartea „70 de întrebări despre Israel”, scrisă de Chan Siew Fong. Poți cumpăra cartea aici: https://alfaomega.tv/librarie/israel/70-de-intrebari-despre-israel-produs

Mai multe articole despre Israel și înțelegerea vremurilor găsești aici: https://reteauaderugaciune.ro/category/semnele-vremurilor/

Urmărește programe despre Israel și Orientul Mijlociu, înțelegerea vremurilor și provocările bisericilor în cadrul campaniei media „Înțelgerea vremurilor”, desfășurată în luna mai la Alfa Omega TV. Detalii găsești aici: https://alfaomega.tv/intelegereavremurilor/campania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *