Conform versetelor din Luca 11:1-13, ucenicii I-au cerut Domnului Isus să-I înveţe să se roage. Ca răspuns Isus i-a învăţat rugăciunea Tatăl nostru.
Domnul Isus a prezentat această rugăciune ca model pe care ucenicii puteau să-l urmeze atât în rugăciunile lor corporative, cât şi în cele individuale. El nu le-a zis că ar trebui să “spună” rugăciunea cuvânt cu cuvânt şi nimic altceva de fiecare dată când se rugau, ci trebuiau să o folosească ca model sau ca principiu. Evanghelia după Matei clarifică acest lucru. Conform Matei 6:9, Isus a spus, “Iată, deci, cum trebuie să vă rugaţi… ” Observaţi cuvintele ” Iată, deci, cum trebuie”, care înseamnă: urmărind modelul; conform principiului.
După modelul dat în rugăciunea Tatăl nostru, aflăm că sunt diferite tipuri de rugăciune. (Efeseni 6:18 vorbeşte despre diferite feluri de rugăciune.) Acestea sunt:
- Părtăşie – Tatăl nostru care eşti în ceruri!
- Laudă – Sfinţească-se Numele Tău
- Mijolcire – vie împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.
- Petiţie (cerere) – Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi;
- Pocăinţă – şi ne iartă nouă greşelile noastre
- Eliberare – şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău
- Adorare şi mulţumire – căci a Ta este împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!
După ce a dat un model de rugăciune, Isus a continuat să-I înveţe pe ucenici importanţa perseverenţei în rugăciune (Luca 11:5-8). Vom aborda subiectul persistenţei mai târziu. Apoi Domnul Isus a spus anumite cuvinte în versetele 9 şi 10 în legătură cu rugăciunea şi ele reprezintă principalul meu interes acum:
“De aceea şi Eu vă spun: Cereţi, şi vi se va da: căutaţi, şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide. Fiindcă oricine cere, capătă; cine caută găseşte; şi celui ce bate, i se deschide. ”
Aici Domnul Isus i-a învăţat ceea ce eu numesc cele trei nivele ale rugăciunii. Primul nivel este cel al cererii; al doilea nivel este cel al căutării; iar a bate este cel de-al treilea nivel. Aceste nivele ale rugăciunii sunt diferite între ele şi sunt parte ale rugăciunii eficiente. În acest capitol vom cerceta dinamica primului nivel. Iar în următoarele două capitole ne vom concentra pe celelalte două nivele.
Cererea
“ Cereţi şi vi se va da.” Cererea este punctul de început în rugăciunea eficientă. Rugăciunea poate fi comparată cu escaladarea unui deal. Începi de la bază şi apoi te chinui să ajungi până în vârf. Cererea este la baza dealului, cum ar veni.
Cererea este ceea ce cunoaştem ca fiind rugăciunea de petiţie. Aceasta constă în faptul că faci cereri în legătură cu anumite lucruri sau probleme. Acesta este tipul de rugăciune despre care se vorbeşte în Filipeni 4:6:
“Nu vă îngrijoraţi de nimic; ci în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri.”
La acest nivel, ştii ce vrei să-I spui lui Dumnezeu. Poate ai scrisă o listă cu anumite lucruri sau probleme de care vrei ca Dumnezeu să se ocupe. Ştii exact ce vrei să primeşti de la Dumnezeu. Cererea este nivelul “cunoscut” al rugăciunii.
Petiţia (cererea) eficientă
Din întreaga rugăciune este posibil să nu rezulte absolut nimic. Sunt anumite calităţi ce fac rugăciunile noastre eficiente, şi care ne garantează un răspuns pe măsură ce aducem cererile noastre înaintea lui Dumnezeu. Dedesubt sunt calităţile pe care o petiţie eficientă ar trebui să le aibă:
- Cererea cu credinţă
“Tot ce veţi cere cu credinţă, prin rugăciune, veţi primi. ” (Matei 21:22)
- Rămânând într-o relaţie vie şi puternică cu Domnul Isus
“Dacă rămâneţi în Mine, şi dacă rămân în voi cuvintele Mele, cereţi orice veţi vrea, şi vi se va da.” (Ioan 15: 7)
- Motive corecte – sfinţenia are o contribuţie foarte mare la eficienţa cererii noastre
“Dacă aş fi cugetat lucruri nelegiuite în inima mea, nu m-ar fi ascultat Domnul.” (Psalmul 66:18)
- Cererea în acord cu voia lui Dumnezeu
“Îndrăzneala pe care o avem la El, este că, dacă cerem ceva după voia Lui, ne ascultă. Şi dacă ştim că ne ascultă, orice i-am cere, ştim că suntem stăpâni pe lucrurile pe care I le-am cerut. ” (1 Ioan 5:14-15)
- Trebuie să fim specifici în cererile noastre
Romani 4:17- 25
- Desfătarea în Domnul
“Domnul să-ţi fie desfătarea, şi El îţi va da tot ce-ţi doreşte inima. ” (Psalmul 37:4)
- Trebuie să ne bazăm rugăciunea pe promisiunile lui Dumnezeu.
- O trăire corectă
“Sau cereţi şi nu căpătaţi, pentru că cereţi rău, cu gând să risipiţi în plăcerile voastre.” (Iacov 4:3)
Cererea se află în mintea noastră
Nivelul cererii în rugăciune este, în esenţă, localizat la nivelul minţii. De cele mai multe ori, spiritul unei persoane nu este implicat. După cum am menţionat, în cerere ştii în mintea ta ce anume doreşti să obţii de la Dumnezeu. Nu are nici un sens să aştepţi ca Dumnezeu să te lămurească într-o anume situaţie cu privire la voia Lui. Tu ai dorinţele tale pe care i le ceri lui Dumnezeu să ţi le împlinească. La nivelul cererii, omul vorbeşte aproape tot timpul cu Dumnezeu.
Acest nivel al rugăciunii este important, se întâmplă în natural, în fire. Cine se opreşte la nivelul cererii nu va ajunge niciodată să experimenteze prezenţa lui Dumnezeu, în părtăşie cu El.
A cere lucruri lui Dumnezeu nu înseamnă a-L căuta, după cum cred unii. Aceasta are legătură cu tine. Să mergi la Dumnezeu şi să-I ceri să intervină, este în afara minţii şi a circumstanţelor tale. Este adevărat că Dumnezeu a promis că ne va împlini cerinţele. El chiar ne încurajează să cerem. Dar, trebuie să distingem că acest nivel are o singură parte, este un monolog. Am subliniat în celelalte capitole că, până la urmă, adevărata rugăciunea este un dialog. Prin urmare aceasta înseamnă că nu ar trebui să ne oprim la nivelul cererii dacă într-adevăr dorim să ne rugăm. Ar trebui să înaintăm la următorul nivel: nivelul căutării.
Pericolul pe care-l are nivelul cererii este acela al repetiţiei. Ai o listă cu cereri pe care o termini în câteva minute petrecute în rugăciune; după care descoperi că ai epuizat lista. Aşa că reîncepi să te rogi pentru aceleaşi lucruri pentru că doreşti să petreci mai mult timp în rugăciune. După o vreme termini din nou lista şi ajungi iarăşi ajungi la punctul numărul unu. Când ajungi să experimentezi această tendinţă de a te repeta, înseamnă că este timpul să laşi de-o parte acea listă şi să începi să-L cauţi pe Dumnezeu.
Material extras din cartea „Rugăciunea înflăcărată eficientă”, de Michael Kimuli (Libraria Alfa Omega, preț: 10 lei)
O poți comanda chiar aici: https://alfaomega.tv/librarie/rugaciune-mijlocire/rugaciunea-inflacarata-produs